Over Pjotr

 

Het begon allemaal in de zomer van 2004 in de bergen van Zwitserland. De overweldigende schoonheid van de natuur trof Pjotr zodanig, dat hij plotsklaps de drang voelde om zijn indrukken van het landschap op papier te zetten. Ondanks dat hij was opgegroeid met een artistieke oudere broer die kunstenaar werd, had Pjotr nooit eerder de behoefte gevoeld om zijn ideeën te tekenen. Wel was hij al jaren muzikaal actief op zowel gitaar, contrabas als piano. Hij heeft in tal van bandjes gespeeld en vaak opgetreden in allerlei gelegenheden. Tegenwoordig is hij actief in de band VrijJazzie (www.vrijjazzie.nl).

Aangezien hij nooit eerder de behoefte tot tekenen had gevoeld, zaten er geen tekenbenodigdheden in de vakantiekoffer. Het piepkleine Zwitserse dorpje telde één winkeltje. Gelukkig konden hier een schetsblok en een klein doosje kleurpotloden worden gekocht. Na een behoorlijk aantal uren zwoegen op het perspectief van het berglandschap was de eerste tekening een feit. Daarna is de inspiratie gebleven. Via pastelkrijttekeningen begon Pjotr in 2007 te experimenteren met acrylverf. Hij ontwikkelde, geheel autodidactisch een eigen stijl. Tijdens zijn muzikale improvisaties zoekt hij de uitdaging in variatie in klank en thema. Tijdens het schilderen blijft hij improviseren, nu met kleuren en onderwerpen. Dit geeft een verrassend kleurrijk resultaat van landschappen en dorpsgezichten. Juist dit kleurgebruik spreekt veel mensen aan, blijkt tijdens de exposities die vanaf 2008 op verschillende plaatsen zijn geweest.

Sinds 2009 is Pjotr geïntrigeerd door de “Beautiful People”.  Inmiddels is hij met deze portrettenreeks het aantal van 50 gepasseerd. Deze portretten laten zijn fascinatie voor gezichten zien en ademen een heel eigen sfeer, waarin het mooie van elke persoon telkens treffend wordt weergegeven.

Verder startte Pjotr  in 2010 een serie met het thema “Beweging”. “Beweging 4” was zijn inzending voor de wedstrijd voor amateurkunstenaars “Het vierkante ei”, georganiseerd door de Volkskrant. Hiermee haalde Pjotr de 2 e ronde en mocht dit werk in het Fries Museum in Leeuwarden tentoonstellen!

Sinds enige tijd maakt hij weer nieuwe series, namelijk “Jazz People” en “Holy People”.

     

Het is mogelijk om portretten, dorpsgezichten en landschappen in opdracht door hem te laten schilderen.